Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Miten keksiä pyörä uudelleen? Benelli 828UPäällekkäispiippuisissa haulikoissa on pitäydytty samassa kaavassa jo vuosikymmeniä. Karkeasti tarkasteltuna mekanismi on ollut samankaltainen kaikissa päällekkäispiipuissa jo siitä lähtien kun John Browning aloitti Superposed -mallinsa suunnittelun 1920 luvun puolivälillä. John Browningin kuoltua sydänkohtaukseen vuonna 1926, hänen poikansa Val hioi Superposedin lopulliseen muotoonsa, ja lanseerasi markkinoille haulikon, joka tulisi olemaan ensimmäinen markkinat mullistava päällekkäispiippuinen, ja kohtuullisen hintainen haulikko. Heinäkuussa 2015 markkinoille saapui toinen haulikko, joka uurtaa uraa hauliruiskujen markkinoilla alkuperäisen Superposedin tapaan. Tämä ei ole mikä tahansa hauliruisku, vaan se on Benellin ensimmäinen sarja päällekkäispiippuisia, nimeltään: 828U.

Benellin Ulkomuodosta saa samalla sekä modernin, että perinteisen kuvan. Benellin Ulkomuodosta saa samalla sekä modernin, että perinteisen kuvan.

"Jo ensivaikutelma on vakuuttava, mutta se todellinen hämmästys tulee, kun tajuaa kysyä tarkemmin aseen ominaisuuksista"828U on monelta kantilta tyylikäs ase828U on monelta kantilta tyylikäs aseAseliike Rantasen Kivääripäivillä oli Teuvo Louhisolan, ja sitä kautta Benellin edustus, ja pääsimme tutustumaan Heinäkuussa markkinoille tulleeseen Benelli 828U:hun. Ensivaikutelma antaa lupauksia laadulle, sillä jo esillä olevan aseen ”laatikko” eli laukaisukoneiston suojakuori on kauniisti viimeistelty, ja sen muoto antaa vaikutteita nuorekkaasta muotoilusta. Tässä pitää kyllä mainita, että Esillä oli aseen Kirkas versio, mustassa versiossa laatikon kyljessä on vain maininta 828U. Esittelyasetta käsin pyöritellessä huomaa benellin omankaltaisen tuntuman, sekä hyvin muotoillut pähkinäpuiset tukit ja niiden karhennukset.

 

Jo ensivaikutelma on vakuuttava, mutta se todellinen hämmästys tulee, kun tajuaa kysyä tarkemmin aseen ominaisuuksista.

 

Aseeseen on käytetty aikaa ja suunnittelutaitoa kaiverruksia myöden.Aseeseen on käytetty aikaa ja suunnittelutaitoa kaiverruksia myöden.

"Progressive Comfort -tukin ansiosta jopa 48% pienempi rekyyli"

 Tätä haulikkoa suunniteltiin Benellillä viisi kokonaista vuotta, ja pääpaino oli koko ajan suunnitella toimiva, innovatiivinen ja hyvän riistalaukauksen takaava metsästysase. Aseesta tekee uraa uurtavan muutama seikka, ensiksikin ase painaa vain 2,98kg, (28:n tuuman piipuilla) mutta ammuttaessa tämä Benelli tuntuu varsin miellyttävältä, ja antaa saman vaikutelman kuin rutosti painavampi haulikkokin voisi antaa. Rekyyli on pehmeä, ja sen ansiosta haulikon laukauksen jälkeinen nousu on varsin hillityllä tasolla, ja toisen laukauksen tähtäys nopeutuu. 828U:lla mainostetaan olevan Progressive Comfort -tukin ansiosta jopa 48% pienempi rekyyli, kuin kilpailevilla saman kategorian haulikoilla. Lähes täysin samankaltainen Comfortech -tukki löytyy muun muassa benellin aiemmista Super Black Eagle, M2, SuperSport, Cordoba, ja Supernova -haulikoista, sekä Argo E -kivääristä. Edellä mainitut haulikot ovatkin muodostuneet Riistajahdissaan paljon ampuvien suosikiksi.

 

 

"Säätöpalat, joilla tukin saa yli 40:een eri asentoon"

Yksi asia, joka jakaa haulikkokansaa, on varmistimen toimintatapa. Vaihtoehtoina on

 

manuaalinen tai automaattinen. 828U:ssa toimitetaan mukana jousi, jonka asentamalla saa oletusarvoisesti manuaalisesta varmistimesta automaattisen. Toki voit asetta ostaessasi mainita haluavasi ostaa aseen automaattisella varmistimella ja se asennetaan puolestasi valmiiksi. Jousi on myös mahdollista asentaa itse, sillä tässä Benellissä on täysin omankaltaisensa laukaisukoneisto, joka putoaa mukana toimitettavalla piikinkaltaisella työkalulla helposti yhtenä pakettina purkajan käteen. Laukaisukoneistoa purkaessa kannattaa muistaa, että mitä ikinä teetkään, ei MISSÄÄN NIMESSÄ saa purkaa laukaisukoneistoa kun ase on pitkänä. Ensin kannattaa irroittaa etutukki, ja piiput. Tämän jälkeen painetaan ylemmän nallipiikin reiän yläpuolelta vapautuspinniä, joka vapauttaa avausvivun ns. ”rentoon” asentoon. Kun edellämainitut toimenpiteet on tehty, voit asettaa piikin liipaisinkaaren takaosasta löytyvään reikään. Jos kaikki on tehty oikein, tässä vaiheessa laukaisukoneisto irtoaa aseesta yhtenä nippuna ja voit puhdistaa ja huoltaa sen.

 

Tarkoituksenani oli lisätä tämän artikkelin yhteyteen taulukko, josta ilmenee 828U:n tärkeimmät ja päällekkäispiippuisten saralla uudet ominaisuudet, mutta siitä taulukosta olisi tullut niin pitkä, että lukijalla ei olisi riittänyt mielenkiinto lukea kaikkia ominaisuuksia taulukosta. Tämän vuoksi luettelenkin siis artikkelin lopusta löytyvässä taulukossa vain aseen Tekniset mitat ja ehdottoman tärkeät tiedot.

 

Muutamia taulukkoon mahtumattomia ominaisuuksia on muun muassa Kryokäsitellyt piiput ja supistajat, Tukin kaulan säätöpalat, joilla tukin saa yli 40:een eri asentoon, sekä lisävarusteena ostettavia erikokoisia poskipakkoja ja perälevyjä.

"Benellissä koneisto latautuu jo sillä hetkellä, kun avausvipu väännetään ääriasentoonsa"

Edellä mainitut tukin kaulan säätöpalat mahdollistavat tukin säädön yli 40:een eri asentoon. Pudotusta tukkiin saa 42,5-62,5mm ja sivuvääryyttä 3 ja 6mm vasemmalle, tai oikealle. Tässä kohtaa on hyvä mainita, että jos olet vasenkätinen, ja kiinnostuit ko. haulikosta, kannattaa odottaa vielä hetki, sillä 828U:sta on tulossa lähitulevaisuudessa malli, jossa piippujen avausvipu toimii toiseen suuntaan vasenkätisiä ajatellen.

 828U:n vaihdin, sekä Avausvipu ovat molemmat komean näköisiä, ja toimivia ratkaisuja.828U:n vaihdin, sekä Avausvipu ovat molemmat komean näköisiä, ja toimivia ratkaisuja.

 

"Tätä asetta on lähes sääli kantaa joskus metsällä, mutta siellä se on kuin kotonaan ja sinne se kuuluu."

Myös yksi tämän aseen hienoista ominaisuuksista sisältyy tähän avausvipuun. Kun perinteisessä päällekkäispiippuisessa avaa piiput, lataa vasta piippujen täydellinen alas taittaminen iskuvasarat koneistossa, jotta ase on jälleen ladattu. Kyseisessä Benellissä koneisto latautuu jo sillä hetkellä, kun avausvipu väännetään ääriasentoonsa. Tästä johtuen vaikuttaa aluksi siltä että vipu on suhteettoman suuri, mutta se on vain siksi, että laukaisukoneisto virittyy helpommin. Kun tästä aseesta laukaisee vain toisen piipun, ymmärtää se aktivoida vain laukaistun piipun ejektorin. Tämä on toteutettu siten, että kun palokaasut laajentavat hylsyä panospesässä, työntää tämä voima tunnistuspinniä ja tämä taas mahdollistaa ejektorin aktivoitumisen. Tämä tekniikka toimii yllättävänkin hyvin.

 

Viimeisenä tämän aseen innovaatioista mainitsen sen ennennäkemättömän lukitussysteemin. Tämä benellin patentoima lukitussysteemi puhuu ainakin paperilla puolestaan, sillä se tekee käytännössä kaiken perinteistä paremmin. Kiinnityspisteitä tässä lukitussysteemissä on neljä kahden sijaan. Lukittaessa panosten kannat painautuvat tiukasti lukituslevyä vasten, ja tämä lukituslevy sulkee palokaasut ja ruudin kehittämän paineen todella tiukasti panospesän sisään. Panospesän tiivis sulkeminen parantaa panoksen suorituskykyä valjastaen kaiken panoksen potentiaalin ja neljä jykevää kiinnityspistettä takaavat lukitussysteemin turvallisuuden vielä muutaman kymmenen tuhannen laukauksen jälkeenkin.

 

 

 
 Benelli  828U
 Kaliiberi  12/76
 Paino

2,98kg(28” piipuilla)

 Aseen pituus   115cm  (28" piipuilla)
 Piipun pituus  26" tai 28"
 Tukki   Pähkinäpuuta
 Supistajia   5kpl mukana
 Rungon pintakäsittely Musta/Kirkas ja Kaiverrettu
 Tukin pintakäsittely Super 3 plus/ Super 3 luokan pintakäsittelyöljy.
 Hinta (musta) 2499.-
 Hinta (kirkas ja kaiverrettu) 2999.-

 

Lopuksi on todettava, että tässä haulikossa on kaikkien näiden mainittujen High tech ominaisuuksien lisäksi aseessa on niin kutsutusti hyvä tunnelma. Aseessa kaikesta teknologiasta ja Benellin ensikertalaisuudesta huolimatta on tiettyä perinteikkyyttä, sekä jotain tuttua. Laatu tässä laitteessa huokuu sekä materiaaleissa, että viimeistelyjäljessä. Tätä asetta on lähes sääli kantaa joskus metsällä, mutta siellä se on kuin kotonaan ja sinne se kuuluu.