Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Asiaa Eräportilta blogin muodossa.

Tähtäämisen opettelua helpottava video.

Lisätty 08.10.2015

Moni varsinkin aloitteleva lintumetsästäjä pohtii, että mihin tarkkaan kohtaan siihen linnun eteen kuuluu aseella tähdätä lentoon ammuttaessa.

 

Lentoon ampumisen taitoa saa lähinnä harjoiteltua radalla kiekkoja ampuessa, mutta siinäkin kaikki tilanteet on ennalta arvattavia, eikä esimerkiksi etäisyys, tai lentonopeus juurikaan vaihtele yksittäisten kiekkojen välillä.  Varsinaisella metsällä taas lähes kaikki muuttujat voivat vaihtua yhden päivän aikana, ja saattaa vaikkapa aamupäivän tyyni aurinkoinen keli vaihtua kylmään ja tuuliseen sateeseen iltaa kohti edetessä.

 

Kokemus on aina kultaakin kalliimpaa metsällä, eikä sen merkitystä voi koskaan korostaa edes riittävästi, saatika sitten liikaa. Esimerkiksi Satu Mäkelä-Nummela on pitelemästään haulikosta varmasti saattanut matkaan enemmän ohi ammuttuja laukauksia kuin moni meistä metsästysampujista on varsinaisia laukauksia kaikkiaan. 

 

Onneksi nykypäivänä on monta erilaista keinoa edesauttaa sitä jo mainittua kokemusta, ja tässä niistä yksi.

Täältä löytyy video, jossa näkee vesilintujen ampumista monessa erilaisessa tilanteessa. Katso ja ota onkeesi!

Lue kokonaan »

Aseliike Rantasen perinteiset Kivääripäivät jälleen 31.8.2015!

Lisätty 26.08.2015

Metsästyskausi alkaa olla jo huimassa vauhdissa ja jos  haluat tietoa uusimmista suuntauksista ase- ja metsästystarvikkeiden maailmassa, kannattaa ehdottomasti suunnata Loimaan Laukojien ampumaradalle 31.8.2015 kello 10 alkaen! tapahtuma päättyy kello 17 paikkeilla, mutta ehdottomasti kannattaa saapua paikalle jo hyvissä ajoin, sillä paikalla on paljon nähtävää! . Paikan päällä on edustajia eri maahantuojilta, sekä pääset toki myös ampumaan kiväärillä monenlaisissa Hirvikaliibereissa alkaen 6,5x55 ja aina 9,3x62 asti!

Paikalle pyrimme järjestämään myös ampumamahdollisuuden kauden uutuushaulikoilla.

Lue kokonaan »

Metsästysmatkailua nurkan taakse.

Lisätty 15.02.2015

Monesti metsästysmatkailusta keskusteltaessa esiin tulee vaiheessa, tai seuraavassa Afrikan Big 5 metsästys, ja niiden huikeat hinnat. On totta, että metsästysmatkailuun saa upotettua huimia summia rahaa näin tahtoessaan, mutta mikään pakko ei ole. Metsästysmatkan saa aikaiseksi halvallakin. Jopa alle satasella viikonlopuksi. 

 

"Parisen tuntia teltoilta poistumisen jälkeen kajahtaa ilmoille hyvin tähdätty haulikon laukaus.Sorsajahti on alkanut."

Totta on sekin, ettei alle satasella kannata olettaa pääsevänsä muflonijahtiin pariksi päiväksi ja majoittumista paikallisessa hotellisviitissä. Realistisempi skenaario on, että tuolla hinnalla pääsee telttamajoitukseen sorsajärven rannalle, ja ruokansa saa nauttia suoraan nuotion äärellä. Metsästysmatkailussa harvemmin on tärkeää puitteet, ja matkan pääideana on aina kuitenkin itse jahti. Lomailla voi kesälläkin.

Nuotion loimutessa ja aamukahvin kiehumista odotellessa on hienoa suunnitella päivän jahtia.Nuotion loimutessa ja aamukahvin kiehumista odotellessa on hienoa suunnitella päivän jahtia.

Lue kokonaan »

Perinteitä kunnioittaen modernia metsästystä.

Lisätty 11.12.2014

Jälleen on jo edellisestä Blogimerkinnästä vierähtänyt useampi tovi ja onkin pakko tunnustaa, että on Eräportin kirjoittajalle iskenyt melkoinen writers block. Tarkoittaen siis sitä, että on illasta toiseen istuttu tietokoneen äärellä tuijottamassa ruudulla orpona ja yksinäisenä vilkkuvaa kursoria. Näyttö ja pää molemmat yhtä tyhjinä sanoista. Voin kertoa siinä olleen päälimmäisenä tunteena turhautuminen. Isolla Veellä.

 

Inspiraatio iski, kun piti alkaa seuraamaan velimiehen beaglea karttapalvelulla. Ei onnistunut ja kun tuli asiassa luovutettua, ymmärsin metsästäjien pärjänneen ennenkin ilman GPS-seurantaa. Samassa aloin ajatella muutakin metsästykseen liittyvää varustusta, joka tekee nykypäivän metsästyksestä ja ennen kaikkea metsällä kommunikoinnista huomattavasti helpompaa.

 

Nykypäivänä monella metsästäjällä näkee älypuhelimessa karttapalvelun, rintataskusta pilkottaa radiopuhelimen antenni ja toisessa rintataskussa on älypuhelimelle varavirtapankki akun lataamista varten. Älyllistä on metsästys.  Eikä siinä ole mitään pahaa. Karttapalvelulla on helppo seurata koiran liikkeitä reaaliajassa, ja siitä mm. Jahdin johtaja saa huomattavaa apua jahdin suunnittelussa. Karttapalvelulla on helppo seurata koiran liikkeitä reaaliajassa, ja siitä mm. Jahdin johtaja saa huomattavaa apua jahdin suunnittelussa.  GPS-seuranta tekee koiramiehen työstä turvallisempaa, sillä sen avulla koiranomistaja muun muassa tietää, mille tielle asettua koiraa vastaan, jotta sen saa vielä pois metsästä valoisaan aikaan, tai ennen isoja teitä. Samoin radiopuhelimella on esimerkiksi ajomiehen helppoa ilmoittaa eksyneensä, myös silloin, kun ollaan niin metsässä, että GSM- signaalia ei löydy.

 

Metsästyksen modernisoinnissa ei ole mitään kieroon katsottavaa, vaan päinvastoin. Jokaisen harrastuksen tulee kehittyä, niin meidänkin harrastuksemme. Kehittymisen ei toisaalta tulisi johtaa perinteiden unohtamiseen. Olen itse hirvimetsällä nähnyt GPS-seurantaa käyttävän metsästäjän kaatavan kaatoryyppypullosta tilkan juomaa maahan, "Jotta saadaan pidettyä Tapiokin kaatoryypyllä tyytyväisenä, ja saadaan tulevaisuudessakin saalista."

 

 

Metsästysperinteitä saa, ja tuleekin kunnioittaa, mutta kehittyminen on myös suotavaa.

Lue kokonaan »

Ikimuistoisin jahtipäivä.

Lisätty 15.10.2014

 

Jokavuotinen hirvijahti on se ehkä kaikkein sosiaalisin jahtimuoto kotimaisista metsästysmuodoista. Joka vuosi suomalaiseen hirvenmetsästykseen osallistuu arviolta yli satatuhatta metsästäjää. Saaliiksi saatuja hirviä kaatuu tänä vuonna noin 38000 kappaletta. Ei turhaan sanota hirven olevan riistaeläimistä se arvokkain, eikä varmasti vähiten sen valtavan lihamäärän takia, joka vuosittain löytää tiensä Suomalaisten metsästäjien pakkasiin odottamaan talven muistorikkaita syömishetkiä. Hirvijahti antaa myös ikimuistoisia hetkiä suurimmalle osalle metsästäjistä, itselleni hirvijahti on jahdeista ehkäpä se rakkain ja tärkein. Se on antanut todella paljon hyviä ja huonojakin muistoja, mutta paljon enemmän kuitenkin niitä hyviä. Varmasti iso osa metsästäjistä osallistuu hirvenmetsästykseen juuri sen sosiaalisen jahtimuodon takia, sekä sitten tietenkin on se ryhmä, joka lähtee jahtiin vain latailemaan akkujaan ja rauhoittumaan.

 

Nyt ajattelinkin kertoa yhdestä muutama vuosi sitten tapahtuneesta jahtipäivästä, joka on

 "Siinä olisi saattanut jo alkaa jahtimiehellä naama punottamaan, mikäli olisi jahtipäälliköltä eväitäkin joutunut lakki kourassa pyytämään."

ainakin itselleni jäänyt hyvin muistoihin. Varmasti on tästä päivästä joillakin jahtikavereillakin muistoja, mutta nyt kerron oman versioni päivän kulusta. Kaikille metsästäjille on sattunut jahtipäiviä, jolloin ei oikein mikään tunnu onnistuvan, tämä kertomus on yhdestä tällaisesta päivästä. 

 

Oli aivan tavallinen hirvijahdin aloitusaamu, hieman pilvistä, pari astetta lämpöä, ja isännällä intoa kuin ilmapallossa niin kuin koirallakin, joka levottomana kulki koko aamun jaloissa. On tavattoman ärsyttävää, kun koira kulkee koko ajan kintereillä siten, että kun käännyt, niin aina törmäät koiraan, aivan sama mitä teet tai minne menet, aina koira on tiellä ja jaloissa. Ei sillä, koirahan vain tietää, että kohta päästään metsään. Varsinkin sitten, kun otetaan metsästysvaatteet esille, alkaa vieläpä kovempi häsläys. Koirani hieman katseli kummastuneena, kun käskinkin mennä häkkiin eikä autoon. Ajattelin koiran olevan mukavampi odotella häkissä omassa kopissa, kuin ahtaassa autossa metsään pääsyä. Tietenkin pitää antaa niin sanottu "etuajo-oikeus" jahtikavereiden koirille, kun ovat kuitenkin oman seuran jahdissa. Päätin hakea koiran, jos tulee tarvetta, koska asumme kuitenkin lähellä majaa. No saatiin kamat autoon, ainakin mielestäni, ja lähdimme majalle käskynjakoon. Olen muutamana vuonna käynyt avustamassa vaimoni metsästysseuraa hirvijahdin aloituspäivänä koirani kanssa. Nytkin ajelimme majalle käskynjakoon ja olimme paikalla hyvissä ajoin.  On muuten mielenkiintoista, miten aina ensimmäisen jahtiaamun käskynjaossa on käsin kosketeltava jännityksen ja odotuksen sekoitus, joka suorastaan huokuu paikalla olevista, puheensorinan ja jälleennäkemisen riemun seassa. Riippumatta paikasta ja metsästysseurasta.

 

 

Passit saatiin jaettua ja porukka hajaantui paikoilleen. Pääsin jahtipäällikön viereen passiin ja

"Joskus sitä huomaa jo aamusta, ettei tästä tule hyvä päivä."

aloin purkamaan tavaroita 

autosta, pyssy on, puukko on, lipas ??? Missähän mahtaa olla allekirjoittaneen valmiiksi patruunoilla ladattu lipas? Eipä löytynyt, ei autosta, ei taskuista, eikä asepussista. Voi paha sana! Mitäs nyt? Pitäisi olla passissa jo valmiina, koira päästetään kohta auki. No eipä muuta kuin jahtipäälliköltä anelemaan: ”Olisko patruunoita; omat näemmä jäi kotiin.”, ja olihan niitä, vieläpä saman merkkisiä,  joita itse käytän. Onneksi. Sanoin vain olevani tällä kertaa kertalaukausmiehiä, kun ei ole lipastakaan mukana. Ja takaisin passiin kahdella patruunalla varustettuna. Joskus sitä huomaa jo aamusta, ettei tästä tule hyvä päivä.

 

Lue kokonaan »

Vikaa varusteissa, vai käyttäjässä?

Lisätty 16.09.2014

On jälleen se aika vuodesta, kun on jo pienriistakausi avattu lähes täysimittaisesti. Samaan aikaan maatiloilla aletaan olla puinneissa valmiina, ja omakotitalojen omistajat alkavat valmistautua talveen. On siis syksy. Meille aktiivisemmille metsästäjille tämä tuo muassaan omanlaisia haasteita. Aamulla jahtiin lähtiessä tarvitsee päällensä jo jonkin verran vaatetta, mutta päivällä riittäisi se kevyin kaapista löytyvä jahtivaate.

 

"Liikunnassa ja kalvollisia päällivaatteita käyttäessäsi voit unohtaa puuvillan kokonaan, vaikka se olisikin ihoa vasten vaikka kuinka ihana, se vaan valitettavasti ei toimi"

Noh, sitähän sanotaan, että helppoa on vaatetta ottaa metsällä pois, mutta hankala hakea lisää. Tässä on selvää totuuden siementä, ja kannattaakin tässä tapauksessa ottaa aina jonkinlainen reppu matkaan ja sinne kuoria päivän aikana tarpeettomaksi käyvät vaatteet. Itse yritän aina päästä mahdollisimman pitkälle syksyllä ohuella päällyspuvulla, lisäten kerroksia alle. Näin lämmönpitokyvyn saa säädettyä tarkemmin, eikä matka tyssää liialliseen kehon lämmönnousuun. 

 

Kevyt puku ja riittävästi aluskerroksia saattaa riittää pitkällekin syksyyn, jopa alkutalvelleKevyt puku ja riittävästi aluskerroksia saattaa riittää pitkällekin syksyyn, jopa alkutalvelle

Lue kokonaan »

Turvallisuuskampanjamme tulokset ja Päätöskirjoitus.

Lisätty 19.08.2014

Me täällä Eräportilla olemme turvallisuuden puolestapuhujia, sillä jokainen meistä työskentelee Eräportin ylläpitämisen lisäksi tavalla tai toisella turvallisuuden parissa. Päätimmekin Järjestää Eräportin Facebook-sivuilla Turvallisuuskampanjan, joka saikin yllättävän hyvän vastaanoton ja tavoitti yli 14 000 katsojaa. Mahtava luku! Turvallisuuskampanjamme huipentuu tähän blogiviestiin ja haluammekin tämän myötä toivottaa jokaiselle tätä lukevalle Riistarikasta ja turvallista jahtikautta 2014-15!

 

 Kuva: LiikennevirastoKuva: Liikennevirasto

 

Lue kokonaan »

Enää pikkuriikkinen hetki, kun polkaistaan käyntiin metsästyskausi 2014-15!

Lisätty 17.07.2014

Kohta se jälleen alkaa.Kohta se jälleen alkaa.Kohta se taas alkaa! Ensin kyyhkystys, sitä seuraa sorsajahti,jänisjahti,kanalinnustus,hirvieläimet, ilvestys ja petojahti. Siinä sitä on kilometrejä taas kuljettavaksi seuraavan reilun puolen vuoden aikana. Kaikesta huolimatta, kausi 2014-15 on jo ovella enkä todennäköisesti ole ikinä odottanut uutta jahtikautta näin innolla.

 

Odotan jokaista (ohiammuttuakin) riistalaukausta ja sitä valtavaa kuvamäärää jonka tulen Eräportin sisällöksi ottamaan. Niitä jahtien aikana syötäväksi kerättyjä marjoja sekä itse pitkän jahtipäivän päätteeksi porukalla tehtyä riistaruokaa. Näissä on se harrastuksen suola, jolla jokainen innokas metsästäjä jaksaa koko kauden käydä metsällä. Metsällä sitä kokee kaikenlaista. Näitä kokemuksia aina riittää jaettavaksi eräkämpän saunanlauteilla jahtikavereille ja myöhemmin muille tuttaville. Ei ole ihan yksi eikä kaksi tuntia kun olen itse viettänyt saunan lauteilla metsästyspäivän tapahtumia kertaillen, sekä eläen uudelleen sen epäonnistuneen tai onnistuneen riistalaukauksen.

 

Nämä hetket tekevät metsästämisestä sosiaalisen tapahtuman. Meissä ihmisissä on sellainen sisäänrakennettu tarve rakentaa uusia ihmissuhteita sellaisten ihmisten kanssa, joiden koemme olevan samoista asioista kiinnostuneita itsemme kanssa. 

Lue kokonaan »

Kesä ja kärpäset. Mutta siltikään ei kannata täysin unohtaa rakasta harrastustaan.

Lisätty 17.06.2014

Kesä on eittämättä täällä. Tänään uutta terassia takapihalleni rakentaessa pysähdyin hetkeksi ajattelemaan että kohtahan on taas kyyhkysen metsästyksen aloitus ja lähes heti perään potkaisee sorsanmetsästyksen alku jo uuden metsästyskauden täyteen vauhtiin. Eikä juuri mitään varsinaisia metsästysmiljöön huoltotoimenpiteitä ole saatettu päätökseen. Eikä sen puoleen edes aloitettu. Saakeli. Kesä on vasta alkanut, mutta uuden kiihkeän metsästyskauden alkuunkaan ei enää ole kauaa.Kesä on vasta alkanut, mutta uuden kiihkeän metsästyskauden alkuunkaan ei enää ole kauaa.

 

Lue kokonaan »

Tarinaa Tonin metsästysuran alkutaipaleelta.

Lisätty 21.05.2014

Terve kaikille eräportin lukijoille. Kirjoittajana on tällä kertaa Timo eli Teron ja Tonin vanhin veli, olen varmasti osaltani vastuussa molempien veljieni ja siskoni metsästysharrastuksesta.

Itse olen 39v ja perheeseeni kuuluvat vaimo Tanja, myös metsästäjä, sekä poikamme Kalle. Olen metsästänyt aktiivisesti jo vuodesta 1990 jolloin suoritin metsästyskortin. Metsästysharrastuksen pariin minut on tuonut tietysti isäni ,jonka kanssa kuljin hirvimetsällä jo alle kymmenvuotiaasta asti. Kuvassa kirjoittaja villisikasaaliin kanssa.Kuvassa kirjoittaja villisikasaaliin kanssa.

 

Ehkä suurimman sysäyksen on kuitenkin antanut setäni Eero, jonka kanssa kloppina (n14-15v) metsästettiin kyyhkyjä ja sorsia, sekä tietysti peuroja, niitä valkohäntäisiä. On tuhansia hyviä muistoja noista ajoista ja jokunen ei niin hyvä muisto, lähinnä epäonnistuneista jahdeista mutta onneksi aika kultaa muistot ja mukavaahan se on aina ollut, sehän siinä on tärkeintä. Nykyään toimin hirviporukkamme johtajana ja koiramiehenä, josta varmasti riittää tulevaisuudessa kerrottavaa paljonkin, mutta niistä sitten myöhemmin.

Nyt aikuisiällä olen pyrkinyt aina mahdollisuuksien mukaan ottamaan nuoria mukaan jahtiin ja antamaan omalta osaltani jotakin nuoren metsästäjän matkalle mukaan. Toni on ollut minun mukana niin peurakytis tornissa kuin hirvipasseissa, sekä muutaman kerran myös sorsajahdissa, on varmasti jotakin jäänyt noilta reissuilta Toninkin matkaan mukaan.

Nyt kun oma poikani on aloittanut oman uransa metsästäjänä, olen jälleen päässyt mukaan siihen nuoren intoon ja innostukseen, joka loistaa silmistä ja olemuksesta kun saa ensimmäisen riistasaaliinsa, ja ennen kaikkea onnistumisia nuorella iällä. Meidän kohdalla on toimivaksi ratkaisuksi muodostunut harrastuksen aloittaminen ammunnan parissa. Kalle on harrastanut hirvenhiihtoa ja juoksua jo 7 vuotiaasta asti, ja varsin hyvällä menestykselläkin. Ammunta harrastuksena on loistava alku metsästyksen aloittamiseen, koska radalla kehittyy niin ampumataito kuin ennen kaikkea aseen turvallisen käsittelyn rutiini. Ammunta antaa onnistumisia jo yleensä heti alkuvaiheessa josta on hyvä lähteä viemään harrastusta eteenpäin. Ei muuta kuin kaikki mukaan nuoret ja miksei vanhemmatkin, kyselemään harrastus mahdollisuuksia lähimmältä ampumaradalta, sieltä varmasti kerrotaan mistä voi ja kannattaa aloittaa. Ja tietysti täältä Eräportin sivuiltakin saa ainakin lähiseudun mahdollisuuksista tietoa ihan kysymällä.

Ja sitten siihen tarinaan…

Lue kokonaan »