Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Perinteitä kunnioittaen modernia metsästystä.

Lisätty 11.12.2014

Jälleen on jo edellisestä Blogimerkinnästä vierähtänyt useampi tovi ja onkin pakko tunnustaa, että on Eräportin kirjoittajalle iskenyt melkoinen writers block. Tarkoittaen siis sitä, että on illasta toiseen istuttu tietokoneen äärellä tuijottamassa ruudulla orpona ja yksinäisenä vilkkuvaa kursoria. Näyttö ja pää molemmat yhtä tyhjinä sanoista. Voin kertoa siinä olleen päälimmäisenä tunteena turhautuminen. Isolla Veellä.

 

Inspiraatio iski, kun piti alkaa seuraamaan velimiehen beaglea karttapalvelulla. Ei onnistunut ja kun tuli asiassa luovutettua, ymmärsin metsästäjien pärjänneen ennenkin ilman GPS-seurantaa. Samassa aloin ajatella muutakin metsästykseen liittyvää varustusta, joka tekee nykypäivän metsästyksestä ja ennen kaikkea metsällä kommunikoinnista huomattavasti helpompaa.

 

Nykypäivänä monella metsästäjällä näkee älypuhelimessa karttapalvelun, rintataskusta pilkottaa radiopuhelimen antenni ja toisessa rintataskussa on älypuhelimelle varavirtapankki akun lataamista varten. Älyllistä on metsästys.  Eikä siinä ole mitään pahaa. Karttapalvelulla on helppo seurata koiran liikkeitä reaaliajassa, ja siitä mm. Jahdin johtaja saa huomattavaa apua jahdin suunnittelussa. Karttapalvelulla on helppo seurata koiran liikkeitä reaaliajassa, ja siitä mm. Jahdin johtaja saa huomattavaa apua jahdin suunnittelussa.  GPS-seuranta tekee koiramiehen työstä turvallisempaa, sillä sen avulla koiranomistaja muun muassa tietää, mille tielle asettua koiraa vastaan, jotta sen saa vielä pois metsästä valoisaan aikaan, tai ennen isoja teitä. Samoin radiopuhelimella on esimerkiksi ajomiehen helppoa ilmoittaa eksyneensä, myös silloin, kun ollaan niin metsässä, että GSM- signaalia ei löydy.

 

Metsästyksen modernisoinnissa ei ole mitään kieroon katsottavaa, vaan päinvastoin. Jokaisen harrastuksen tulee kehittyä, niin meidänkin harrastuksemme. Kehittymisen ei toisaalta tulisi johtaa perinteiden unohtamiseen. Olen itse hirvimetsällä nähnyt GPS-seurantaa käyttävän metsästäjän kaatavan kaatoryyppypullosta tilkan juomaa maahan, "Jotta saadaan pidettyä Tapiokin kaatoryypyllä tyytyväisenä, ja saadaan tulevaisuudessakin saalista."

 

 

Metsästysperinteitä saa, ja tuleekin kunnioittaa, mutta kehittyminen on myös suotavaa.