Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Vikaa varusteissa, vai käyttäjässä?

Lisätty 16.09.2014

On jälleen se aika vuodesta, kun on jo pienriistakausi avattu lähes täysimittaisesti. Samaan aikaan maatiloilla aletaan olla puinneissa valmiina, ja omakotitalojen omistajat alkavat valmistautua talveen. On siis syksy. Meille aktiivisemmille metsästäjille tämä tuo muassaan omanlaisia haasteita. Aamulla jahtiin lähtiessä tarvitsee päällensä jo jonkin verran vaatetta, mutta päivällä riittäisi se kevyin kaapista löytyvä jahtivaate.

 

"Liikunnassa ja kalvollisia päällivaatteita käyttäessäsi voit unohtaa puuvillan kokonaan, vaikka se olisikin ihoa vasten vaikka kuinka ihana, se vaan valitettavasti ei toimi"

Noh, sitähän sanotaan, että helppoa on vaatetta ottaa metsällä pois, mutta hankala hakea lisää. Tässä on selvää totuuden siementä, ja kannattaakin tässä tapauksessa ottaa aina jonkinlainen reppu matkaan ja sinne kuoria päivän aikana tarpeettomaksi käyvät vaatteet. Itse yritän aina päästä mahdollisimman pitkälle syksyllä ohuella päällyspuvulla, lisäten kerroksia alle. Näin lämmönpitokyvyn saa säädettyä tarkemmin, eikä matka tyssää liialliseen kehon lämmönnousuun. 

 

Kevyt puku ja riittävästi aluskerroksia saattaa riittää pitkällekin syksyyn, jopa alkutalvelleKevyt puku ja riittävästi aluskerroksia saattaa riittää pitkällekin syksyyn, jopa alkutalvelle

Moni meistä on ainakin kuullut kerrospukeutumisesta, mutta moniko tosissaan tietää, mitä se todella tarkoittaa? Halti Oy:n Siiri Rantonen Lähetti meille julkaisuun lähdemateriaalia, joihin tämä julkaisu isolta osalta perustuu.

Oikeaoppinen kerrospukeutuminen on riittävän nesteen nauttimisen ohella yksi suurimmista vaikuttajista luonnossa liikkujan oloon jo päivänkin mittaisen matkan aikana. Nestettä on tärkeä nauttia, mutta monesti liikkuessa suurin osa tästä nesteestä poistuu ihon läpi ja jos puvun alin kerros on vääränlainen, aiheuttaa se tukalan ja kostean olon, sekä hiertymiä taipeisiin ynnä muualle. 

Mikäpä sen ihanampaa kun kanalintumetsällä tarpoessa huomaa, että juuri kun GPS -laite näyttää autolle olevan useita kilometrejä, huomaa liikkuja että "hitsaa arse kiinni." On loppumatka melko nannaa.

Aktiivisesti liikkuvalla käy pukeutumisessa monesti virhe lähinnä liikaa pukeutumisessa. Hyvänä nyrkkisääntönä on, että kun ennen liikkumaan lähtemistä seisoo hetken paikallaan, tulisi olla hieman kylmä. Jos paikallaan ollessa on vielä muutaman minuutin jälkeenkin mukava, eikä yhtään vilu, on vaatetta ehdottomasti liikaa ja kannattaa yksi kerros kuoria jo ennen liikkeelle lähtöä.

 

Alusasu:

Aloitamme siis puvun alimmasta, ihoa vasten tulevasta kerroksesta. Ihoa vasten tulevan kerroksen tulisi olla vartavasten urheiluun ja liikuntaan suunniteltu ns. "tekninen" alusasu. Tämä siitä syystä, että sen pääasiallinen tehtävä on siirtää hikoiltua nestettä iholta pois ulommalle kerrokselle, ja pitää liikkujan iho kuivan ja miellyttävän tuntuisena. Tässä välissä en sitä millään osaa paremmin itse muotoilla, joten siteeraan Siirin kirjoittamaa lähdemateriaalia suoraan:

"Liikunnassa ja kalvollisia päällivaatteita käyttäessäsi voit unohtaa puuvillan kokonaan, vaikka se olisikin ihoa vasten vaikka kuinka ihana, se vaan valitettavasti ei toimi"

Itse voin kokemuksesta kertoa, että näin se on. Puuvilla imee itseensä kaiken kosteuden, ja jättää nihkeän olon. Tämä taas johtaa siihen, että iholle alkaa muodostua hiertymiä. Mikäpä sen ihanampaa kun kanalintumetsällä tarpoessa huomaa, että juuri kun GPS -laite näyttää autolle olevan useita kilometrejä, huomaa liikkuja että "hitsaa arse kiinni." On loppumatka melko nannaa.

 

Väliasu:

Eipä sitä aina ole metsälläkään kylmä. Monesti sitä vaan tulee näihin tilanteisiin pukeuduttua liikaa.   Eipä sitä aina ole metsälläkään kylmä. Monesti sitä vaan tulee näihin tilanteisiin pukeuduttua liikaa. Väliasulla on enemmänkin tehtäviä, kun vain tuoda asulle lisälämpöä. Sen on tarkoitus siirtää alusasun jo kerran siirtämää kosteutta edelleen ulommas, jotta uloin kerros voi sen hengittää vesihöyrynä ulkoilmaan. Väliasussa ei voi myöskään käyttää puuvillaa, sillä se jättää tässäkin jälleen kosteuden sisäänsä, ja taas on kohta liikkujalla olo kuin teepussissa. Puuvillan sijasta kannattaa ehdottomasti käyttää tekokuituisia tai luonnonvillaisia vaatteita. Nämä siirtävät kosteuden taas ulommas.

 

Väliasu kannattaa valita tilanteen mukaan, eikä välttämättä ole järkevää laittaa alkusyksystä sitä kaiken paksuinta villatakkia. Näitä välikerroksia voi myös tarpeen mukaan lisätä, jotta tarvittava lämpö saadaan aikaiseksi. Passiin mennessä joulukuulla saattaa olla joskus jopa kolmekin välikerrosta. Näissä tapauksissa on ehdottoman tärkeää, että välikerrokset jaotellaan sisältä ulospäin ohuimmasta paksuimpaan. Näin kosteus siirtyy tehokkaasti, ja samalla saavutetaan paras lämpöarvo.

 

 

Päälimmäinen kerros. 

Tässäpä sitä on valinnanvaraa. 

Moderneissa metsästysasussa on ominaisuuksia lähes kahvinkeittimestä alkaen. No ei ehkä sentään kahvinkeitintä, mutta muita ominaisuuksia saattaa olla kymmeniä, ja joka ikisessä asussa ne ovat hieman erilaiset. Jokaisella on omat tarpeensa, mutta nykyään kannattaa ehdottomasti hankkia puku, jossa on vettä pitävä, mutta silti hengittävä kalvo. Puvuista lisää hieman myöhemmin, sillä meille on tulossa pukuja testiin syksyn vaihtuessa talveksi.