Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Ampumatuki Vanguard Steady-Aim Sissos.fi -verkkokaupalta

Saimme heinäkuulla Eräportille lähetyksen Sissos.fi -verkkokaupalta. Melko suurikin paketti sisälsi Sissoksen meille lähettämän Vanguard Steady-Aim -ampumatuen. Ampumatuki on tarkoitettu lähinnä niin kutsuttuun kasa-ammuntaan ja luotiaseiden tarkkuutukseen. 

Pakettia avatessa tuli sivuhuomautuksena mieleen, että Sissoksella on selvästi keskitytty tuotteen paketoimiseen ja se olikin erittäin asiallisesti pakattu, tuote oli varmasti suojassa isommiltakin kolhuilta, mutta silti helposti avattavissa.

Ensitunnelmat - heti hyvä tuntuma.

Pakkauksesta paljastui kokoelma melko jykeviä ja laadukkaan oloisia osia.

Muutenkin koko laitteesta tuli heti laadukas ja hyvä yleiskuva ensivaikutelmaksi.

Steady aim tulee tämänkaltaisessa muodossa. Osat ovat kaikki jykeviä ja laadukkaan tuntuisia. Steady aim tulee tämänkaltaisessa muodossa. Osat ovat kaikki jykeviä ja laadukkaan tuntuisia.  Testimielessä ja Suomalaisina miehinä, päätimme alkaa kokoamaan laitetta täysin ilman käyttö- ja asennusohjeita. Ja vasta hypoteettisen epäonnistumisen sattuessa ottaisimme käyttöohjeet esille. Laitteen yksinkertaisuudesta kertoo jo se, että kokoaminen onnistui kerrasta ja ilman minkäänlaisia komplikaatioita. Toisena argumenttina yksinkertaisuudelle toimii laitteen osien lukumäärä, yhdeksän. Siis vähemmän kuin on lapsille tarkoitetussa palikkatestipallossa.  Kun saimme erittäin lyhyen asennuksen jälkeen ampumatuen kasattua, vaikutuimme laitteen säätöominaisuuksista. Korkeussäädöt ovat vähintäänkin riittävät, sekä edessä että takana. Tämän lisäksi on tuen keskellä vielä kallistussäätö, jolla saa säädettyä aseen piipun kulman oikeaksi.  Kätevä ominaisuus etu- ja takasäätöjen lisänä. 

Testin valmistelu ja olosuhteet

Steady-Aim:in kasattuamme aloimme miettiä parasta mahdollista testirakennetta ko. laitteelle ja tulimme päätökseen, että koska laite on tarkoitettu ampumatueksi, on parasta testata sitä rataolosuhteissa. Näin saamme myös todettua laitteen ominaisuudet metsästäjän kannalta tarkkuutustilanteessa. Tämän lisäksi päätimme käyttää Eräporttilaisten parasta ampujaa, ampua hyvällä ja tuulettomalla kelillä, ja laadukkailla patruunoilla. Tämä vain ja ainoastaan siksi, ettemme olleet radalla selvittämässä parasta ampujaa, vaan kyseisen ampumatuen ominaisuuksia.

Testi suoritettiin 30.7.2014 Alastaro-Virttaan ampumaradalla. Keli oli aurinkoinen, noin 30ºC ja tuulta alle 5m/s kohden tauluja. Hieman turhan lämmin ammuntaan noin ampujan kannalta, mutta muuten täydelliset olosuhteet ammuntaan. Ammuntaa varten valittiin tarkoituksella kaksi täysin erityylistä saman kaliiberin kivääriä.

Metsästysosastoa testissä edusti Marlin .308 X7S äänenvaimentimella, kiikarinaan Meopta Meostar 3-12x56rd.Kuvassa Testissä käytetty Marlin X7S Ampujanaan Eräportin Asetarviketestaaja Timo Reiman.Kuvassa Testissä käytetty Marlin X7S Ampujanaan Eräportin Asetarviketestaaja Timo Reiman.

 

Kilpakivääriosastoa taasenTikka T3 Sporter, myöskin äänenvaimentimella, säädettävällä laminaattitukilla ja kiikari tässä kiväärissä on Bushnell Legend 5-15x40 Mil-dot.

 

Ampuma-asentona käytettiin istuvaa asentoa ampumapöydän takaa.Kuvassa Timo Reiman kiväärinään Tikka T3 Sporter.Ampuma-asentona käytettiin istuvaa asentoa ampumapöydän takaa.Kuvassa Timo Reiman kiväärinään Tikka T3 Sporter.

 

Testissä vertasimme lähinnä metsästäjälle tuttua tarkkuutusammuntavälinettä, hiekkapusseja, testiin saamaamme Vanguard Steady-Aim Ammuntatukeen. Jo tukea ampumaradalle kannettaessa tuli huomioina muutamia seikkoja. Laite on tarkoitukseensa kevyt. Se tuotti jo tiettyjä ennakkoluuloja tuotteen tukevuudesta ammuttaessa. Muutaman ensimmäisen tuntumalaukauksen jälkeen huomasimme, että keveydestä ei juurikaan ole huolta. Laite pysyy tukevasti tasossa kiinni laukaus laukauksen jälkeen, ja ase laskeutuu lähes samaan asentoon joka kerta. Etutuen päällä oleva hihna on toteutettu velcro -tarranauhalla, ja molempien testissä mukana olleiden mielipide oli sama, ei hyvä. Mielestämme parempi olisi toteuttaa hihnakiinnitys etutuen ympäri kulkevalla hihnalla jossa on vetokiristys. Velcro piti kiristää uudelleen jo muutaman laukauksen jälkeen, ja se alkoi jo heti toisen kerran jälkeen turhauttaa. 

 Testin varsinainen ammuntaosuus suoritettiin ampumalla oransseihin kohdistustarroihin 100m matkalta viisi laukausta viiteen pisteeseen, yhteensä 25 laukausta. Testissä ammuttiin molemmilla aseilla viisi laukausta hiekkapussien päältä, ja viisi laukausta Steady-Aimia käyttäen. Viimeisenä ammuttiin vielä erikseen Sporterilla viisi laukausta erilliseltä, matalammalta pöydältä yhteen tarraan. Ensi kerran Sporteria tukeen sovittaessa meni jokunenkin tovi etsiä säädöt kohdalleen, mutta koko päivän aikana ei missään vaiheessa alkanut laitteen säädöt tökkimään tai turhauttamaan. Plussaa siitä. Säätömutterit ovat erittäin hyvin käteen sopivat, eivätkä säädöt vaikuta tuen tukevuuteen edes ääriasennoissa.Kuva ammutuista kasoista. Kirjainyhdistelmät indikoivat asetta ja ampumatapaa.  Ensin ase: T=Tikka M=Marlin. Toinen kirjain osoittaa tuen. T= Steady-Aim ampumatuki P=Hiekkapussit.  Kuvan yläreunassa tiedot käytetyistä kivääreistä ja panoksista.Kuva ammutuista kasoista. Kirjainyhdistelmät indikoivat asetta ja ampumatapaa. Ensin ase: T=Tikka M=Marlin. Toinen kirjain osoittaa tuen. T= Steady-Aim ampumatuki P=Hiekkapussit. Kuvan yläreunassa tiedot käytetyistä kivääreistä ja panoksista. Toinen erittäin positiivinen huomio oli ampumatuen käytännöllisyys aseenpuhditustukena. Erittäin arvokas lisä näin tarkoitukseensa räätälöidylle laitteelle. Ampumaosion keskivaiheilla huomasimme yhden selvän parannusehdotuksen, vähintäänkin etutuella -mielellään molemmilla- saisi olla myös pitkittäissuunnassa useampia asennusreikiä. Tämä mahdollistaisi tukien etäisyyden säädön toisistaan ja toisi jokaiselle aseyksilölle parhaan mahdollisen avun ampumatukena. Jos taas oikein hifistelemään olisi syytä lähteä, olisi ehdoton parannus jonkinasteinen sivuttaissäätö, mutta siinä olisi jo ainesta Steady-Aim Pro -mallille. 

 Testiammunnan suoritettuamme tuli testaajien kesken puhetta esimerkiksi tuotteen ottamisesta vahtimismetsästykseen mukaan peltopassiin. Välttämättä ei tulisi otettua matkaan mukaan, sillä repun päältä saa varmasti maastossa riittävän tuen. Tästä ajatus vaelsi toiseen, ja vilkaisimme laitetta ja heti heräsi taas ennakkoluulot ampumatuen korkeudesta. Onnistuukohan noin korkealla laitteella makuuammunta ollenkaan? Ei kun testaamaan sitäkin siinä sivussa. Tässä tuli tuotteen kiistelemättä suurin positiivinen yllätys. Steady aimilla ampuminen makuulta ei ole yhtään niin luonnotonta, kuin mitä voisi etukäteen luulla. Metsästyskivääri löytää itselleen kotoisan asennon helposti ampujan olkapäälle makuuasennossakin.

Loppukaneetti ja plussat, sekä miinukset

Steady-Aim ei ole ylläolevan kuvankaan mukaisesti parhaimmillaan kilpakiväärin tarkkuutuksessa, vaan nimenomaan metsästäjän uskollinen apuri tarkkuutusvälineenä. Erittäin kokenut, kilpaileva ampuja saa varmasti parempia tuloksia hiekkapussien päältä, kun taas merkittävästi alle viisituhatta laukausta vuodessa takova Keijo keskivertoampuja saa varmasti vuosien varrella omansa takaisin jo panoksissa, jos tarkkuuttaa tällä laitteella. Mikäli tarkuutukseen on ampuja joutunut tuhlaamaan kymmenisen laukausta vuodessa, saa sen tällä laitteella pudotettua jo puoleen. Ensin kolmen kasa tauluun, säätö, tarkistus, hienosäätö, ja varmistuslaukaus. Kaliiberilla .308 tämä tarkoittaa noin 5€ säästöä per kerta ja uskon että edes vähän normaalia enemmän ampuvalla on järkeä ostaa laite 149:n euron suositushinnalla. (Hinta tarkastettu 4.8.-14. Käy tarkastamassa ajantasainen hinta osoitteesta: www.sissos.fi

Koko päivän ampumaradalla tuen kanssa viettäessämme, lopultansa laitteesta jäi hyvä kuva testaajille. Tuotteessa on muutama miinusseikka, mutta oli myös selvää, että kaikki huomatut plussat veivät tällä kertaa kokonaisarvion kirkkaasti positiivisen puolelle.

 

Kouluarvosanana voisimme antaa laitteelle 9. Hinta ja etukiinnityshihna laski arvosanaa täydestä kympistä aika rajusti. Helppokäyttöisyys, säätövarat, tukevuus, kevyt paino, ja yleinen laadun vaikutelma toivat arvosanan selvästi takaisin annettuun arvosanaan. Laite on parhaimmillaan ostettuna porukalla, tai metsästysseuran käyttöön. Alla vielä listattuna tuotteen plussat ja miinukset:

 

 

       Plussat:                                  Miinukset:

+Helppo käyttää -Hinta
+Keveys -Etukiinnityshihna             
+Säädöt  
+Yleinen laadun tunne  
+Ampuma-asennon vapaus  
+Tukevuus ammuttaessa